Kontaktný, stolový alebo raclette gril? Prezradíme, ktorý je najlepší

Kontaktný, stolový alebo raclette gril? Prezradíme, ktorý je najlepší

Príprava jedla na grile má jedinečné čaro a ani zďaleka nemusí byť spojená len s letnou sezónou. Prinesie do jedálnička pestrosť, nové chute a aj zdravé pokrmy v prípade využitia kvalitného grilu a vhodnej techniky grilovania.

Domáci gril prináša potešenie z jedla, kedykoľvek sa vám zachce. V tomto smere sú obľúbené najmä elektrické grily. Sú jednoduché na používanie a disponujú možnosťou regulovať teplotu počas grilovania. Elektrické grily sa rozdeľujú do viacerých kategórií, pričom azda najznámejší je kontaktný gril, potom je to stolový, vonkajší a raclette gril.

Zaujíma vás, aké sú medzi nimi rozdiely? V tom prípade čítajte ďalej.

Kontaktný gril, stolový alebo raclette gril?

Ak vyberáte z kategórie elektrických grilov, môžete si vybrať kontaktný, stolový alebo raclette gril. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Kontaktný gril pripraví zeleninu i mäso rovnomerne z oboch strán

Kontaktný gril je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú grilovať jedlo po celý rok, bez ohľadu na počasie, pretože sa jednoducho používa aj v interiéri. Hlavnou výhodou tohto typu grilu je, že zabezpečuje rovnomerné grilovanie zeleniny, mäsa i sendvičov. Oceníte aj jednoduchý spôsob používania a čistenia a nenáročnosť na skladovanie.

Ak si zvolíte niektorý z multifunkčných grilov Braun MultiGrill, zažijete na vlastnej koži neobmedzenú všestrannosť. K dispozícii máte kombináciu 3 typov vysoko výkonných platní a 3 nastaviteľných polôh grilovania a varenia. Čo to znamená?

Multifunkčný gril Braun MultiGrill umožňuje grilovať v kontaktnej a otvorenej polohe, poprípade využiť funkciu rúry. Ak sa ponáhľate, jednoducho využijete kontaktnú polohu, ktorá jedlo stlačí medzi platne. Nefalšovaný zážitok z grilovania prináša otvorená poloha. Pri príprave niektorých pokrmov, ktoré disponujú krehkosťou, sa zíde aj funkcia rúry.

Okrem toho máte k dispozícii 3 platne. Milujte šťavnaté steaky, hamburgery, pečenú zeleninu a ovocie? Siahnite po rebrovanej grilovacej platni. Dávate prednosť vafliam? V tom prípade je tou pravou platňa na vafle. Hladkú grilovaciu platňu využijete pri robení palaciniek alebo vajíčok.

Grily Braun MultiGrill disponujú vykurovacími telesami, umiestnenými priamo v platniach. Tým zabezpečia rýchlejší a rovnomernejší ohrev. Nádobka na tuk je praktická a umožňuje grilovanie bez tuku. Funkcia Sear slúži na zatiahnutie, resp. prudké opekanie pokrmov.

Stolové grily sú určené do interiérov a na terasy

Stolový gril je v podstate domáci gril, ktorý sa používa na grilovanie v interiéri či na terase. Ako napovedá samotný názov, stačí ich položiť na stôl, zapojiť do elektrickej siete a každý za stolom si môže pripraviť jedlo podľa vlastných preferencií. Jeho výhodou je teda interaktívny spôsob prípravy jedla priamo za stolom.

Tento typ grilu sa vyznačuje skladnosťou, avšak napriek tomu ponúka veľkorysú grilovaciu plochu. Sú ideálnou voľbou pre rodinné grilovanie, pikniky či večierky. Výhodou je aj konštrukcia, ktorá sa jednoducho a ľahko prenáša.

Raclette grily majú nezameniteľný dvojposchodový dizajn

Raclette grily disponujú dvomi poschodiami a viacerými panvičkami, ktoré umožňujú prípravu viacerých pokrmov naraz. Ak hľadáte gril, ktorý je schopný pripraviť grilované mäso a zemiaky so zapekanou zeleninou či sladkým dezertom naraz, raclette gril jednoducho musíte mať.

Je to vlastne stolový gril určený do interiéru, pričom prípravu jedla môžu sledovať všetci za stolom. Ako je spomenuté vyššie, umožňuje nielen grilovanie potravín, ale vďaka špeciálnym panvičkám aj ich zapekanie. Spravidla platí, že horné poschodie je určené na grilovanie a spodné na zapekanie.

Stolové raclette grily sú vybavené grilovacími plochami z rôznych materiálov, ako napríklad mramor, liatina, kameň či teflón, s rôznou štruktúrou.