Je sushi – suši naozaj zdravé?

Sushi alebo po našom Suši. Typické a starobylé japonské jedlo, ktoré si čoraz viac fanúšikov získava aj medzi tunajšími kulinármi. Hoci v Japonsku, odkiaľ suši pochádza, je považované za čosi ako fast food, u nás je považované za naozajstný kulinársky zážitok. Mnohí ho dokonca považujú za veľmi zdravé a diétne jedlo. Je to pravda?

Sushi – Suši a jeho účinky na zdravie

Milovníci suši si ho pochvaľujú nielen vďaka jeho chuti. Chvália ho aj preto, že je to naozaj zdraviu prospešné jedlo. Existujú síce mnohé druhy suši, no v podstate každé z nich obsahuje len surové ryby, ryžu a prípadne ovocie a zeleninu. Aké výhody má teda suši pre zdravie človeka?

  • Žiadny cholesterol. Suši je tak zdravé aj preto, že má takmer nulový obsah cholesterolu. To isté platí aj o nezdravých tukoch, ktorých obsahuje takisto minimum.
  • Suši obsahuje tiež morské minerály. Tie sa v iných potravinách dajú nájsť len veľmi ťažko.
  • Zdravý ryžový ocot. Základom mnohých druhov suši je tiež ryžový ocot. Ten je takisto veľmi zdravý. Pomáha zahnať únavu, znižuje riziko vysokého krvného tlaku, podporuje sexuálny apetít a je dokonca prospešný aj pre krásu vlasov. To všetko vďaka zinku, ktorý obsahuje.
  • Suši je bohaté aj na bielkoviny. Čo tak teda aspoň občas vymeniť mäso práve za suši?
  • Antioxidanty a omega 6 mastné kyseliny. Ak hľadáte potravinu, ktorá bude ich zdrojom, siahnite práve po suši.

Záleží aj na konkrétnom druhu rýb

Kvalitu suši vo veľkom ovplyvňuje práve typ rýb, z ktorého je suši pripravené. Napríklad ryby ako tuniak, sú v Japonsku pri príprave suši považované za podradné. Okrem toho je táto ryba tak trochu „tučná“. Ak teda nechcete pribrať, vyberte si radšej suši s inou rybou. Mnohí odporcovia tohto jedla tiež tvrdia, že suši vôbec nie je zdravé. Dôvodom má byť pôvod rýb. Svetové oceány a moria sú totiž bohužiaľ zamorené odpadovými látkami. To sa odráža na kvalite a zdravý rýb. Jesť suši teda nie je podľa nich zdravé, pretože mäso týchto rýb nie je tepelne upravené. No pri príprave skutočne kvalitného suši sa používajú ryby z rybích fariem, ktoré sú zdravotne nezávadné. Treba si teda dávať pozor aj na pôvod rýb.

Aká je teda odpoveď na otázku, či je suši zdravé? Je určite zdravšie, ako akékoľvek iné jedlo z fast foodu. Avšak tak, ako aj pri iných potravinách, tu platí jedno pravidlo. Treba si dávať pozor na kvalitu a pôvod potravín.

 

Autorské právo: lifdim / 123RF Reklamní fotografie

Pridaj komentár