Zaujímavé fakty a informácie o sushi – suši

Milujete Sushi, alebo po našom suši? A čo o ňom vlastne viete? Že je to surová ryba pripravovaná s ryžou, ovocím, prípadne zeleninou a ďalšími prílohami? Ak nič viac, možno si radi prečítate tieto užitočné a zaujímavé informácie o suši.

  • Sushi – Suši pochádza z Japonska. V tejto krajine má dokonca tisícročnú históriu! Nie je tu však považované za tak honosné jedlo, ako u nás. Dostanete ho totiž aj v reštauráciách rýchleho občerstvenia a je to tu čosi ako fast food. Záleží však aj od konkrétneho regiónu Japonska. Pretože čo región, to odlišné recepty a spôsoby konzumácie suši.
  • Sushi – Suši pôvodne nebolo určené na konzumáciu. Nasolené časti surovej ryby sa len uskladňovali do ryže, aby dlhšie vydržali, pričom ryža sa vôbec nekonzumovala. Až kým ktosi nezistil, že je to takto dohromady vlastne veľmi chutné!
  • V Japonsku je suši naozaj dôležitou súčasťou nielen jedálnych lístkov, ale celkovej kultúry krajiny. Svedčí o tom aj existencia suši univerzity v Tokiu. Suši majstri tu študujú dokonca až desať rokov!
  • Skutoční suši gurmáni nepoužívajú na jeho konzumáciu paličky, a už vôbec nie príbor. Pretože skutoční suši gurmáni jedia suši rukami! Správne by ste mali používať palec a ukazovák, medzi ktoré pokrm uchopíte a do úst vkladáte tak, aby ste sa najprv dotkli perami mäsa.
  • Naozajstní milovníci suši tiež nedajú dopustiť na pravú chuť surovej ryby. Preto zásadne odmietajú omáčku wasabi, ktorá je však k suši veľmi často podávaná.
  • Chcete si suši pripraviť doma? Tak zabudnite na dlhozrnnú ryžu. Pri jeho príprave sa totiž používa okrúhla a vysoko lepivá ryža.
  • Suši má nízky obsah kalórii, vďaka čomu je považované za diétne jedlo. Avšak len v prípade, ak si nechcete pochutnať na suši z „tučnej“ ryby, akou je napríklad tuniak.
  • Suši je tiež považované za veľmi zdravé. Obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov, či bielkovín.
  • Odporcovia suši ho zatracujú nielen kvôli chuti, ale tiež kvôli tomu, že jesť surové ryby je vraj mimoriadne nezdravé. Mnohí tvrdia, že ryby lovené zo svetových morí a oceánov sú zamorené toxínmi, ktoré konzumáciou surovej ryby putujú priamo do ľudského tela.

Či už ste odporcom alebo milovníkom suši, určite uznáte, že tento pokrm je celosvetovým fenoménom a získava si čoraz viac fanúšikov aj u nás.

Autorské právo: len44ik / 123RF Reklamní fotografie

Pridaj komentár